MIT: Nu ai nevoie de creme de protecție solară iarna sau când e înnorat

©

Autor:

MIT: Nu ai nevoie de creme de protecție solară iarna sau când e înnorat

FALS


Pentru că asociem bronzul și arsurile solare cu vremea caldă, vacanța și soarele, ni se pare greu de crezut că iarna sau când e înnorat am putea să ne confruntăm cu efecte neplăcute ale acțiunii soarelui.

 

Pe timpul iernii, razele ultraviolete sunt reflectate de zăpadă, așa că nu e de mirare că ne putem alege cu arsuri solare după o zi petrecută afară pe un timp friguros. Zăpada reflectă razele solare, făcându-le cu aproximativ 80% mai puternice, de aceea riscul expunerii este aproape dublu decât în lipsa zăpezii.

 

Pe lângă acest factor, cei care practică sporturi de iarnă sunt expuși la razele ultraviolete și din cauza altitudinii ridicate. Cu fiecare 300 de metri altitudine expunerea la ultraviolete crește cu 4-5%. Chiar și iarna trebuie să acordăm importanță intervalelor de timp când razele ultraviolete sunt mai puțin intense (dimineața și după-amiaza) și să evităm soarele când intensitatea ultravioletelor este maximă.

 

Nici într-o zi înnorată nu suntem feriți de razele solare dăunătoare. Deși lumina soarelui este blocată semnificativ, nu același lucru se întâmplă și în cazul razele ultraviolete - acestea acționează asupra pielii în proporție de până la 80%, suficient cât să provoace arsuri solare serioase. Unele tipuri de nori pot intensifica ultravioletele prin același fenomen de reflectare.

 

Aplicarea unor creme de protecție solară sau a altor produse de acest tip este recomandată chiar și în aceste condiții, dacă ținem cont că aproximativ 90% din tipurile de cancer de piele sunt asocate cu expunerea la soare fără protecție.


Data actualizare: 10-11-2015 | creare: 09-10-2014 | Vizite: 3369
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Protecţia solară iarna
  • Solar D, crema de protecție solară care stimulează producția de vitamina D
  • Crema cu FPS 30 poate amâna debutul melanomului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum